Navigation Menu+

Picea abies

Posted on nov 28, 2012 by in P, Pinaceae |

Morfologie

De uitwendige bouw en vorm van organismen en hun organen.

Algemeen

De stam is onvertakt en bereikt een hoogte van 40 m in onze streken. In zijn gebied van oorsprong wordt hij vaak nog hoger.

Kroon

picea-abies kroon
De kroon is vrij smal en kegelvormig. De takken staan grotendeels horizontaal, maar de bovenste takken zijn lichtjes omhoog gericht. Bij oudere bomen zijn de takken (zeker de onderste en dus zwaarste) hangend. Ze groeien kransgewijs rond de hele stam.

Schors

picea-abies schors
Schors is eerst roodachtig bruin en vrij glad. Met ouder worden wordt hij paarsachtig en komen barsten voor. Er worden dan een soort van plaatjes gevormd.

Blad

picea-abies blad
De naalden zijn donkergroen en staan rondom de twijg. De jonge naalden zijn lichter gekleurd (lichtgroen). Ze zijn scherp gepunt en +/- 1-2 cm lang. De naalden hebben een vierkante doorsnede.

Knop & Twijg

picea-abies twijg
Knoppen zijn glad, bruin en gepunt. Twijgen zijn roodachtig tot oranjebruin.

Bloem

picea-abies bloem
De vrouwelijke kegels zijn rechtopstaand en eivormig. De kleur varieert van groen tot donkerrood. De mannelijke bloemen zijn in het begin ook rood en groeien midden en onder in de kroon. De bloemen zijn dus éénslachtig.

De vrouwelijke bloemen worden bestoven door de mannelijke bloemen van andere bomen die al eerder in bloei waren. Daarmee wordt zelfbestuiving vermeden. Bij de bestuiving kan er een gele wolk onstaan rond de boom (door het stuifmeel) en dit wordt ‘zwavelregen’ of ‘roken van het bos’ genoemd.

Vrucht

picea-abies vrucht
12-18 cm lange, bruine, cilindrische kegels die omlaag hangen. De kegels openen zich pas vanaf het 2e jaar dat ze aan de boom hangen. Pas dan kunnen de gevleugelde schubben via de wind verspreid worden. In het najaar vallen de oude, geopende kegels dan op de grond.

Beheer & Ecologie

Dynamiek van de wisselwerking tussen organismen en omgeving.

Bodemeisen

Groeit op zonnige tot beschaduwde plaatsen in de koude tot gematigde streken. De fijnspar is dan ook een schaduwsoort. Gezien zijn oppervlakkig wortelstelsel mag de bodem zeker niet te droog zijn. De fijnspar heeft een voorkeur voor matig tot rijke gronden.

Fytogeografie

Komt van nature niet voor in onze streken, maar is afkomstig uit het noorden van Europa en delen van Azië. Aan het einde van de 18e eeuw werd de fijnspar wel massaal aangeplant in West-Europa, het is dus een uitheemse soort bij ons.

Gevoeligheid

De fijnspar wordt in de hele wereld belaagd door een schimmel (Fomes annosum), die veel schade kan aanrichten. Dat doen ook de rupsen van de nonvlinder, die hele bossen kaal kunnen vreten.

Sinds enkele jaren treden bij de fijnspar afstervingsverschijnselen op. De bomen verliezen hun naalden. Men vermoedt dat de oorzaak zure regen is.

Bosbouwkundige eigenschappen

Laat door het dichte naaldenpak weinig licht door, waardoor ondergroei nauwelijks mogelijk is. Zeer slechte strooiselkwaliteit. Hij levert een zeer slechte strooisellaag. Door zijn oppervlakkig wortelstelsel wordt hij vrij makkelijk ontworteld bij storm.

Oudste boom ter wereld is een fijnspar in Zweden en is 9552 jaar oud! In België worden ze meestal niet ouder dan 60 jaar.

Houtkwaliteit en -gebruik

picea-abies hout
De fijnspar wordt gebruikt als kerstboom. Na het binnen brengen in warme en droge huiskamers wordt hij gevoelig aan naaldverlies. Zeker de afgezaagde exemplaren. Vandaar dat men tegenwoordig ook blauwspar en zilverspar als kerstboom gebruikt, omdat die minder snel hun naalden verliezen onder deze omstandigheden.

Het hout is vrij licht en elastisch met een bleekgele kleur dat onder de naam ‘vurenhout’ bekend staat. Het is in Vlaanderen na grenen de meest gebruikte houtsoort. Wordt als bouwhout gebruikt, en voor het maken van kisten, in de papierindustrie, in het interieur, in de vioolbouw, enz.

Aankoop & Onderhoud

Onderhoud uw boom en vind een handelaar in uw buurt.

Onderhoud?

Waar te koop?

Van Duijn Kerstbomen bvba

Cierreux 11 6671 Gouvy (BE) 0032 80 44 40 46 www.vanduijnkerstbomen.nl
Wij zijn totaalleverancier voor kerstbomen. Op onze kwekerijen in de Belgische Ardennen en in Luxemburg kweken wij diverse soorten (Picea en Abies) in verschillende kwaliteiten.