Ginkgo biloba

Morfologie

De uitwendige bouw en vorm van organismen en hun organen.

Algemeen

De Japanse notenboom is een boom uit de familie Ginkgoaceae. De soort wordt ook wel kortweg ginkgo of Japanse of Chinese tempelboom genoemd. De plant wordt gezien als een levend fossiel vanwege het feit dat het de enige overgebleven soort is van zowel het geslacht Ginkgo als de familie Ginkgoaceae.

Heeft een lange rechte stam, kan 30-40 meter hoog worden, 9 meter breed met een stamomvang van ongeveer 4 meter. Kweekvormen die voorkomen in Nederland en België bereiken echter kleinere hoogtes.

Kroon

ginkgo-biloba kroon
Jonge bomen zijn piramidaal van vorm met regelmatige, afstaande takken en een open groeiwijze (zeer primair qua vorm). Oudere bomen hebben een ovaalvormige tot recht spreidende groeiwijze met soms onregelmatige takken en ze ontwikkelen enorme takken en stam. De kroon verbreedt als de Ginkgo ongeveer 100 jaar is.

Schors

ginkgo-biloba schors
De schors is lichtbruin tot bruinachtig grijs. Bij oudere bomen is hij meer bruin, met brede groeven en richels en heeft een kurkachtige structuur.

Blad

ginkgo-biloba blad
Leerachtige bladeren, waaiervormig, meestal tweelobbig, met golvende rand, 5-8 cm groot. Lichtgroen. Goudgele herfstverkleuring. Een verticale insnijding aan de bovenkant van het blad verdeelt het blad in twee delen.

Het is noch een loofboom, noch een conifeer. wordt soms als link gezien tussen varens en coniferen (behoort tot een aparte klasse). De bladeren bestaan uit samengegroeide naalden, waardoor ze een mooie waaiervorm hebben.

Knop & Twijg

ginkgo-biloba twijg
De bladknoppen hebben een duidelijke vorm en bladlittekens. De bladeren groeien alternerend op de lange takken. Aan het einde van korte zijtakken groeien ze erg langzaam in clusters en produceren na een aantal jaren een lange twijg met verspreide bladeren. De twijgen zijn geelbruin, lichtbruin of grijs en relatief glad.

Bloem

ginkgo-biloba bloem
tweehuizig, Het geslacht is moeilijk vast te stellen. Mannelijke bomen: aren met stuifmeelzakjes. Vrouwelijke bomen: naakte zaden met een geelachtig omhulsel dat bij rijpheid een stinkende geur verspreidt. Pas na 20-35 jaar bloeien de manlijke en vrouwelijke boom voor het eerst.

Vrucht

ginkgo-biloba vrucht
zaden (2-3 cm) met een geelachtig omhulsel (vrouwelijke bomen) aan een steel, eetbaar. Er groeien meestal veel zaden in paren op steeltjes aan de vrouwelijke boom. Eerst zien ze er groen uit, later groengeel, dan oranje en bruin. Ze lijken op pruimen van ong. 2,5 cm (het zaad omhuld met een vleesachtige zaadhuid). Het zaad zelf heeft een zilverachtige weerschijn. De rottende zaadhuid verspreidt een onaangename geur (boterzuur) waardoor mannelijke bomen vaker aangeplant worden dan vrouwelijke.

Beheer & Ecologie

Dynamiek van de wisselwerking tussen organismen en omgeving.

Bodemeisen

De ginkgo heeft een voorkeur voor een zonnige plaats en vochtige, diepe en goed doorlatende grond, maar past zich makkelijk aan. Hij groeit dus ook in arme, dichte grond, bij diverse zuurgraden, bij hitte, droogte, luchtvervuiling,…

Fytogeografie

De ginkgo bestond al ten tijden van de dinosauriërs (213 miljoen jaar geleden) en is sindsdien nauwelijks veranderd, ze noemen het dan ook een levend fossiel. Het is de oudste boom ter wereld. Komt oorspronkelijk uit China. Bijna elk arboretum of botanische tuin heeft één of meer ginkgo’s. De mooiste exemplaren zijn te zien bij tempels in China, Japan en Korea. In China groeien ze ook in wouden en valleien op goed doorlatende zandige leemgrond. In bepaalde gebieden in China bestaan ze nog in het wild. DNA-analyses hebben aangetoond dat zich geïsoleerde ginkgo-populaties met name in het zuidwesten van China bevinden. De meeste ginkgo’s bestaan als sierboom en er groeien exemplaren over bijna de hele wereld. In de USA, Europa, Japan en Korea kweekt men de boom intensief op plantages voor zijn gebruik als alternatief geneesmiddel.

Gevoeligheid

De ginkgo heeft een buitengewoon grote weerstand tegen ziektes, insectenplagen, schimmels, vuur, luchtvervuiling en zelfs radioactieve straling. Daarom wordt hij veel toegepast als straatboom in steden, want hij hoeft nooit bespoten te worden met bestrijdingsmiddelen. Hij tolereert sneeuw- en ijsstormen en kan tegen de effecten van het broeikaseffect (verhoogd CO2).

Bosbouwkundige eigenschappen

De ginkgo kan 1000 jaar of ouder worden. De meeste ginkgo’s komen voor als sierboom of straatboom, komt soms ook voor op plantages voor zijn bladeren en zaden.

Houtkwaliteit en -gebruik

ginkgo-biloba hout
Gingkgo-extracten zouden helpen tegen allerlei kwaaltjes. Het is dan ook een zeer belangrijk product in de traditionele Chinese geneeskunde. Het extract van de gedroogde bladeren is populair in de alternatieve geneeskunde als voedingssupplement voor de toepassing bij kwalen betreffende de hersens, benen, ogen, het hart en de oren en wordt in Europa ook wel op recept voorgeschreven. Wetenschappelijke studies tonen aan dat een goed extract de bloedcirculatie en het geheugen kan verbeteren, alsmede bloedklontering en schade door vrije radicalen kan voorkomen en een verhoogd gevoel van welzijn bewerkstelligt. Ook gebruikt als thee voor een aantal kwalen.

Aankoop & Onderhoud

Onderhoud uw boom en vind een handelaar in uw buurt.

Onderhoud?

Waar te koop?

[box type=”bio”]
Bostuin Bleijenberg

[one_half]
Jacob Damsingel 12-A
7201 AN Zutphen (NL)
0627096882
www.bostuinbleijenberg.com
[/one_half]
[one_half_last]
Bostuin Bleijenberg is een Ecologische Boomkwekerij en specialist op het gebied van de Ginkgo Biloba (ook wel tempelboom genoemd).
[/one_half_last]
[/box]

[box type=”bio”]
Bontinck gebr. bvba

[one_half]
Dendermondsesteenweg 106
B-9260 Schellebelle
+32 9 369.03.79
www.bontinck-bvba.com
[/one_half]
[one_half_last]
Boomkwekerij Bontinck is één van de belangrijkste boomkwekerijen in Vlaanderen. Wij kweken voornamelijk laan-, sier- en fruitbomen, leverbaar tot de zwaardere maten.
[/one_half_last]
[/box]