Navigation Menu+

Acer pseudoplatanus

Posted on nov 28, 2012 by in A, Aceraceae |

Morfologie

De uitwendige bouw en vorm van organismen en hun organen.

Algemeen

De gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) is een boom die van nature in Zuid- en Midden-Europa voorkomt. In Nederland en België is hij reeds lang ingeburgerd (sinds de 13de eeuw) en wordt bereikt hij al op 60 jarige zijn maximale hoogte, namelijk 30 meter.

Kroon

acer-pseudoplatanus kroon
Indien hij alleen staat kan de kroon sterk uitwaaieren.

Schors

acer-pseudoplatanus schors
De grijze stam is eerst glad en bij het ouder worden gaat deze afschilferen.

Blad

acer-pseudoplatanus blad
De bladeren zijn handvormig met 5 grof getande lobben. Ze worden tot 20 cm lang. De bladeren zijn kruisgewijs tegenoverstaand (dichotomie). Ze zijn vanboven donkergroen en vanonder eerder blauwachtig groen. In de oksels van de nerven vinden we beharing maar voor de rest zijn de nerven kaal. De lange, roodachtige bladstelen worden 6 tot 10 cm lang en bevatten geen wit melksap.

Knop & Twijg

acer-pseudoplatanus twijg
Knopschubben hebben een groene kleur met donkerbruine punten (‘driehoekjes’). Ze zijn dik en eivormig. De twijgen zijn kaal.

Bloem

acer-pseudoplatanus bloem
Heeft bloemen die in een tros hangen. Ze zijn groen van kleur en bloeien vroeg in mei. Ze verschijnen gelijktijdig met de bladeren. Insectenbestuiving.

Vrucht

acer-pseudoplatanus vrucht
Heeft gevleugelde vruchten die twee aan twee aan elkaar vastzitten, ze maken een scherpe hoek. Ze hangen in trossen bij elkaar en verkleuren van roodgroen in de zomer naar bruin in de herfst. Worden als ‘propellertjes’ verspreid door de wind. Esdoornzaden kiemen zeer gemakkelijk.

Beheer & Ecologie

Dynamiek van de wisselwerking tussen organismen en omgeving.

Bodemeisen

Hij heeft een vrij vochtige groeiplaats nodig en verdraagt niet zo goed strenge winters. Verder groeit hij meestal op matig voedselrijke tot voedselrijke grond, maar hij kan ook overleven op armere gronden. Een goede doorluchting is noodzakelijk, overleeft geen overstromingen.

Fytogeografie

Komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa maar werd bij ons al sinds de 13e eeuw aangeplant. Bereikt hier vermoedelijk zijn NW-grens (enige discussie over het inheems karakter van de gewone esdoorn).

Gevoeligheid

De esdoorn is gevoelig voor meeldauw en bladluizen. Op de bladeren komen vaak zwarte vlekken afkomstig van de inktvlekkenziekte van de schimmel Rhytisma acerinum.

Bosbouwkundige eigenschappen

De esdoorn is een halfschaduwsoort en kan zo 300 tot 400 jaar oud worden. Hij verjongt zich makkelijk (en vaak massaal) en het zijn snelle groeiers. Hij vormt zeer veel uitlopers. Ze hebben een goeie resprouting capacity (soms in hakhout) en de strooiselkwaliteit is ook goed. Hij vormt nooit homogene bossen maar groeit steeds in afzonderlijke groepjes langs vochtige plaatsen.

Houtkwaliteit en -gebruik

acer-pseudoplatanus hout
Het hout wordt het meest gebruikt in het maken van fineer, muziekinstrumenten en kleine siervoorwerpen. Weinig duurzaam, dus geen buitengebruik, maar binnenshuis vindt het wel z’n toepassingen: bijv. parket en meubels (is zeer hard hout).

Aankoop & Onderhoud

Onderhoud uw boom en vind een handelaar in uw buurt.

Waar te koop?

Onderhoud?