Navigation Menu+

Bomen Kiezen

U hebt beslist dat u een boom (of bomen) in uw tuin of ergens anders wilt? Goed zo! In iedere tuin — hoe klein de groenplek ook is — hoort een boom, maar heeft u nog geen idee welke boomsoort u wenst aan te kopen? Geen probleem, lees dan gerust verder om enkele stappen te weten te komen die uw zoektocht naar de perfect boom voor u zullen helpen.

Plaats en ruimte voorhanden?

Het grootste criterium in het uitkiezen van een geschikte boomsoort is de plaats en ruimte die u voorhanden heeft. Kijk dus eerst eens goed in uw tuin en kies een boom op maat die zeker niet te groot wordt daar deze als gevolg kan hebben dat uw gehele tuin in de schaduw komt te zitten. Bomen die groot worden regelmatig bijknippen is dan ook zelden een ideale oplossing en kan voor diverse problemen zorgen (risico op infecties). Hier op BoomInfo.net vindt u bij zo goed als iedere species welke afmetingen kunnen verwacht worden bij volwassen bomen. Deze zijn veelal maximale afmetingen, tenzij anders weergegeven.

boomvorm

Bent u op zoek naar een kleinere boom voor bijvoorbeeld in uw voortuin, dan zijn geschikte bomen bijvoorbeeld de veldesdoorn (Acer campestre) of valse acacia/robinia (Robinia pseudoacacia). Deze worden namelijk hooguit drie meter en hebben een bolvormige kruin. De bekende bomen zoals eik (genus: Quercus), beuk (Fagus sylvatica), esdoorn (Acer pseudoplatanus) en gewone walnoot (Juglans regia) kunnen hoogtes tot 20-30 meter bereiken op volwassen leeftijd.

Bomen kunnen aangekocht worden in de juveniele fase (stamomtrek in centimeter op borsthoogte 10-12 of 12-14), maar indien u sneller resultaat wilt, kunnen deze ook in een latere fase aangekocht worden (iets duurder, stamomtrek 30-40).

Welke vorm past bij u?

De vorm van de kroon is bepalend voor onder andere de grootte van de schaduw en de breedte van de boom in adulte fase. Hieronder wordt een kort overzicht gegeven van de meest courante kroonvormen.

Klein en bol: Ideaal voor plaatsen waar niet veel ruimte voorhanden is en waar men dus toch het open gevoel wenst te behouden (voortuin, oprit,…). Robinia of veldesdoorn vallen beide in deze categorie.

Smal en opgaand: Bomen die een hoge kruin kunnen hebben, maar toch eerder smal blijven qua doorsnede. Populieren en de Amerikaanse eik kunnen hieronder vernoemd worden.

Bolvorm: Grote bomen met een bolvormige kruin zijn onder andere kersen en de zomereik.

Piramidale kroon: tulpenboom en moeraseik.

“Treurvorm”: Getooide bomen met hangende takken, typevoorbeeld hierbij zijn uiteraard de wilgen.

Opvallende boom of niet?

De bloeiwijze kan zeer verschillen tussen diverse species, zoals bijvoorbeeld kersen (familie van de Rosaceae) en tulpenbomen hebben een zeer opvallende bloei en verspreiden dan ook geuren. Wilgen kunnen zorgen voor de typische “katjes” en bomen zoals beuken of honingbomen hebben een bijna niet zichtbare bloeiwijze.

Hoe aankopen?

Bomen worden veelal aangeboden met wortels enerzijds in een pot of anderzijds als een kluit in een net of bloot. Bomen in pot kosten meer, maar kunnen het hele jaar door geplant worden. Bomen met blote wortels zijn goedkoper zullen enkel aangeboden van november tot maart en dienen zo snel mogelijk geplant te worden om schade en het uitdrogen van de wortels te voorkomen. Deze worden dan ook rechtstreeks van het veld gerooid.

Voor een overzicht waar u bomen kunt kopen, kunt u op de pagina “Bomen kopen” een visuele weergave van boomkwekerijen in zowel België als Nederland op een kaart terugvinden alsook aangeraden boomkwekerijen. Bij veel boomfiches hier op BoomInfo.net kunt u reeds ook informatie vinden over kwekerijen die deze respectievelijke boom kweken en verkopen.