Picea abies
Morfologie
De uitwendige bouw en vorm van organismen en hun organen.
Algemeen
Kroon
De kroon is vrij smal en kegelvormig. De takken staan grotendeels horizontaal, maar de bovenste takken zijn lichtjes omhoog gericht. Bij oudere bomen zijn de takken (zeker de onderste en dus zwaarste) hangend. Ze groeien kransgewijs rond de hele stam.
Schors
Schors is eerst roodachtig bruin en vrij glad. Met ouder worden wordt hij paarsachtig en komen barsten voor. Er worden dan een soort van plaatjes gevormd.
Blad
De naalden zijn donkergroen en staan rondom de twijg. De jonge naalden zijn lichter gekleurd (lichtgroen). Ze zijn scherp gepunt en +/- 1-2 cm lang. De naalden hebben een vierkante doorsnede.
Knop & Twijg
Knoppen zijn glad, bruin en gepunt. Twijgen zijn roodachtig tot oranjebruin.
Bloem
De vrouwelijke kegels zijn rechtopstaand en eivormig. De kleur varieert van groen tot donkerrood. De mannelijke bloemen zijn in het begin ook rood en groeien midden en onder in de kroon. De bloemen zijn dus éénslachtig.
De vrouwelijke bloemen worden bestoven door de mannelijke bloemen van andere bomen die al eerder in bloei waren. Daarmee wordt zelfbestuiving vermeden. Bij de bestuiving kan er een gele wolk onstaan rond de boom (door het stuifmeel) en dit wordt ‘zwavelregen’ of ‘roken van het bos’ genoemd.
Vrucht
12-18 cm lange, bruine, cilindrische kegels die omlaag hangen. De kegels openen zich pas vanaf het 2e jaar dat ze aan de boom hangen. Pas dan kunnen de gevleugelde schubben via de wind verspreid worden. In het najaar vallen de oude, geopende kegels dan op de grond.
Beheer & Ecologie
Dynamiek van de wisselwerking tussen organismen en omgeving.
Bodemeisen
Fytogeografie
Gevoeligheid
Sinds enkele jaren treden bij de fijnspar afstervingsverschijnselen op. De bomen verliezen hun naalden. Men vermoedt dat de oorzaak zure regen is.
Bosbouwkundige eigenschappen
Oudste boom ter wereld is een fijnspar in Zweden en is 9552 jaar oud! In België worden ze meestal niet ouder dan 60 jaar.
Houtkwaliteit en -gebruik
De fijnspar wordt gebruikt als kerstboom. Na het binnen brengen in warme en droge huiskamers wordt hij gevoelig aan naaldverlies. Zeker de afgezaagde exemplaren. Vandaar dat men tegenwoordig ook blauwspar en zilverspar als kerstboom gebruikt, omdat die minder snel hun naalden verliezen onder deze omstandigheden.
Het hout is vrij licht en elastisch met een bleekgele kleur dat onder de naam ‘vurenhout’ bekend staat. Het is in Vlaanderen na grenen de meest gebruikte houtsoort. Wordt als bouwhout gebruikt, en voor het maken van kisten, in de papierindustrie, in het interieur, in de vioolbouw, enz.
Aankoop & Onderhoud
Onderhoud uw boom en vind een handelaar in uw buurt.
Onderhoud?
Waar te koop?
[box type=”bio”]
Van Duijn Kerstbomen bvba
[one_half]
Cierreux 11
6671 Gouvy (BE)
0032 80 44 40 46
www.vanduijnkerstbomen.nl
[/one_half]
[one_half_last]
Wij zijn totaalleverancier voor kerstbomen. Op onze kwekerijen in de Belgische Ardennen en in Luxemburg kweken wij diverse soorten (Picea en Abies) in verschillende kwaliteiten.
[/one_half_last]
[/box]