Prunus avium

Morfologie

De uitwendige bouw en vorm van organismen en hun organen.

Algemeen

De zoete kers is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een tot 25 meter hoge boom die van nature in België en Nederland voorkomt. Ze is zeer bekend in aangeplante vorm voor de productie van de kers. Deze boom wordt dan ook wel “kers” genoemd. De zure kers (Prunus cerasus) staat eerder bekend onder de naam “kriek”.

Kroon

prunus-avium kroon
De kroon is open en regelmatig van vorm, waarbij de dakken in kransen zijn ingeplant.

Schors

prunus-avium schors
Vaak bruine glimmende stukken bast met horizontale “ribben” (= lenticellen) en stroken. Als de boom ouder wordt schilfert de schors in horizontale strepen af.

Blad

prunus-avium blad
Langwerpig tot ovaal, dun, iets rimpelig en gezaagd. Aan de bovenkant zijn ze matgroen en van onderen iets blijvend behaard, vaak roodachtig. Ze zijn 6 tot 15 cm met bladstelen va 3 tot soms 7 cm. Het belangrijkste onderscheidingskenmerk met de andere kersen, zijn de 2 rode klieren aan de bladvoet.

Knop & Twijg

prunus-avium twijg
De jonge takken zijn kaal en de knoppen zijn bruin waarbij ze in trosjes voorkomen op kortloten.

Bloem

prunus-avium bloem
In bundels van 2 of 3 en soms tot 6. De kroonbladen zijn wit en er kunnen tot 20 meeldraden voorkomen. De bloemsteel is 3 tot 5 cm met aan de voet alleen knopschubben.

De zoete kers bloeit in april, vlak na de sleedoorn. De bloemen verschijnen samen met (soms net voor) de bladeren (i.e. witte bosranden in de lente). De zoete kers wordt beschouwd als de mooist bloeiende inheemse boomsoort.

Vrucht

prunus-avium vrucht
De kersen zijn bolvormig, hangend aan lange stelen, vlezig, helder lichtrood tot zwartrood. Ze zijn eetbaar en smaken zoet of wrang. Ze bevatten één gladde pit.

Beheer & Ecologie

Dynamiek van de wisselwerking tussen organismen en omgeving.

Bodemeisen

Komt voor in bossen, hellingbossen, bosranden, hagen, houtwallen, langs wegen en beekoeverwallen. Stelt echter vrij hoge bodemeisen: vochtige, rijke gronden zijn een vereiste. Komt typisch voor op de rijke leemgronden in Brabant (Meerdaalwoud, Bertembos,…).

Fytogeografie

Wereld: West-, Midden- en Zuidoost-Europa, oostelijk tot bij de Kaspische Zee. Ook in Noordwest-Afrika.

Nederland: Vrij algemeen in Zuid-Limburg, Oost- en Midden-Nederland en het aangrenzende rivierengebied, elders zeer zeldzaam.

België: Vrij algemeen in Brabant, het Maasgebied en de zuidelijke Ardennen

De grote verspreiding is voornamelijk te danken aan de kersenpitten die door vogels worden verspreid.

Gevoeligheid

De Prunus avium heeft talrijke gevoeligheden. Zoals onder andere een hoge waterstand, beschadigingen, parasieten en te zware bemesting. Als gevolg worden er gommen gevormd, hierbij scheidt de bast een kleverig, bruinig vocht uit. Ander gevolgen zijn bloesemsterfte, barsten, vruchtrot,…

Wordt ook vaak aangetast door bladluizen, de hagelschotziekte, bacteriekanker en vraat door vogels.

Bosbouwkundige eigenschappen

Lichtboomsoort, produceert zeer rijk strooisel. Typische bosrandbewoner. Vooral in rijke bostypes, zoals eiken-haagbeukenbos.

Houtkwaliteit en -gebruik

prunus-avium hout
Dicht opeen aangeplante bomen groeien mooi de hoogte in en leveren rechte stammen met roodachtig hout van hoge kwaliteit. Het hout wordt gebruikt voor meubels en fineer, het is ook een van de duurste houtsoorten.

Aankoop & Onderhoud

Onderhoud uw boom en vind een handelaar in uw buurt.

Onderhoud?

Waar te koop?

[box type=”bio”]
Boomkwekerij De Linde

[one_half]
Nieuwstraat 70
8956 Kemmel
057/44.63.49
www.boomkwekerijdelinde.be/
[/one_half]
[one_half_last]
Wij kweken en verkopen fruitplanten en bieden een bijzonder uitgebreid assortiment fruitbomen en bessenstruiken aan. Ontdek oude en nieuwe fruitrassen en laat je begeleiden bij je zoektocht naar fruitinformatie.
[/one_half_last]
[/box]