Aesculus hippocastanum

Morfologie

De uitwendige bouw en vorm van organismen en hun organen.

Algemeen

25-30m groot, 300 cm omtrek, brede boom en enigszins gedraaid

Kroon

aesculus-hippocastanum kroon
Vrijstaande bomen hebben een brede kroon.

Schors

aesculus-hippocastanum schors
Een rechte stam met een donker grijsbruine, eerst gladde, later schilferende schors.

Blad

aesculus-hippocastanum blad
Tegenoverstaande handvormige samengestelde bladeren. Bladeren 5 à 7-tallig. Langwerpige, eironde, zittende blaadjes die top plotseling toegespitst zijn. De bladeren zijn dubbelgetand en elk tot 25 cm groot.

De bladsteel kan tot 20 cm lang worden. Als de bladeren net aan de boom zitten, zijn ze aan de onderkant geelachtig groen en aan de bovenkant donkerder. De bovenkant is glad, de onderkant kalend of viltig. De herfstkleuren zijn goudgeel, oranjeachtig en rood. Als de bladeren afvallen, blijft er een hoefijzervormig bladmerk op de tak achter.

Knop & Twijg

aesculus-hippocastanum twijg
De knoppen zijn kleverig, glanzend roodbruin en groot. Jonge takken zijn donkergroen, vaak vierkantig door de vorming van kurklijsten. De twijgen staan kruisgewijs tegenover elkaar.

Bloem

aesculus-hippocastanum bloem
Grote (20-30 cm), rechtopstaande, veelbloemige trossen. De bloemen met 4 (5) witte kroonbladen (9 tot 11 mm groot) met rode en gele vlekjes aan de voet en een gegolfde rand.

Vrucht

aesculus-hippocastanum vrucht
Wilde kastanjes zijn ronde doosvruchten met dikke stekelige vruchtwand (ook wel bolster genoemd). De bolster heeft ivm de tamme kastanje maar enkele grote stekels. Deze is ongeveer 6cm groot en bevat 1 of 2 glanzende donkerbruine kastanjes. Ze hebben geen ‘puntje’ en zijn daardoor gemakkelijk te onderscheiden van de tamme kastanje. Wilde of witte kastanjes zijn bitter en oneetbaar.

Beheer & Ecologie

Dynamiek van de wisselwerking tussen organismen en omgeving.

Bodemeisen

Zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke, zwak zure grond. Hij verkiest kleihoudende en leemhoudende gronden. Deze boom wordt vaak teruggevonden in lanen en parken. Dit is grotendeels omdat de plant goed bestand is tegen luchtvervuiling.

Fytogeografie

Oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa, ingeburgerd in tal van Europese landen.

Gevoeligheid

Paardenkastanjemineermot, dit is een vlinder die zorgt voor bladverlies reeds in juni, heeft weinig natuurlijke vijanden, alleen parasiterende wesp.

Koningsdopluis, kan roetdauw veroorzaken. Roetdauw = zwarte schimmelvorming op bladeren, stengels of vruchten.

Bloedingsziekte bij paardekastanjes uit zich door het ontstaan van roestbruine vlekken op de stam. Uit deze vlekken wordt een bruin vocht afgescheden. Later ontstaan er ruwe zwarte korsten en beschimmelt de stam. Er ontstaan scheuren in de bast waaronder insecten e.d. kruipen. De boom sterft onherroepelijk af.

Verwelkingsziekte (veroorzaakt door Verticillium-species, bepaalde schimmel-soorten, ook bij tomaat & aardbei)

Bosbouwkundige eigenschappen

De wilde kastanje is winterhard en is een halfschaduwboom. De Aesculus is geen echte bossoort en wordt veel aangeplant als sierboom. Heeft een goede resprouting capacity alsook een goede strooiselkwaliteit. De boom kan tot 250 jaar oud worden.

Houtkwaliteit en -gebruik

aesculus-hippocastanum hout
De schors werkt bloedstelpend en in poedervorm wordt het aangewend tegen verkoudheden. Een drankje van de bloemen helpt tegen hoofdpijn en reuma. Ook als kompres bruikbaar tegen huiduitslag, wonden… De wilde kastanje wordt ook gebruikt in de cosmetica.

Witte paardenkastanje biedt ook hulp bij spataderen en aambeien en wordt vooral gebruikt bij problemen met de benen: zware en vermoeide benen, kuitkrampen, vochtophoping in de onderbenen en enkels en dikke onderbenen.

Het is hout dat gemakkelijk te bewerken is. Het wordt, behalve voor meubelen, weinig gebruikt. De paardenkastanje wordt meestal geplant als sierboom.

Aankoop & Onderhoud

Onderhoud uw boom en vind een handelaar in uw buurt.

Onderhoud?

Waar te koop?

[box type=”bio”]
Boomkwekerij Bogaert

[one_half]
Berg 26
9860 Oosterzele – Balegem
+32 (0)9 362 63 61
www.boomkwekerij-bogaert.be/
[/one_half]
[one_half_last]
De Boomkwekerij BOGAERT is gesticht in 1967 en werd in 1994 opgevolgd waarbij het bedrijf is uitgebreid tot een bedrijfsoppervlakte van ongeveer 45 ha.
[/one_half_last]
[/box]